Călător din Scythia Minor

Luni, 12 noiembrie 2018

Vârful Toaca și Cabana Dochia

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 7:19 PM

Vrei să ajungi pe Vârful Toaca și la Cabana Dochia?

Pentru a-ți atinge obiectivul ai la dispoziție mai multe variante de traseu. Personal m-am folosit până-n prezent de 3 variante pentru a ajunge la Cabana Dochia și pe Vf. Toaca, în anului 2018.

La sfârșitul lunii aprilie, mai exact pe 29 aprilie, am ales următoarea variantă de traseu: Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roșu – Pietrele Detunate – Cabana Dochia retur prin Clăile lui Miron-Poiana Maicilor-Izvorul Muntelui.

Pe la mijlocul lunii august, mai exact 11 august, am făcut o încercare reușită din Durău pe varianta de traseu: Cabana Fântânele, La Morminte, Cușma Dorobanțului, Panaghia, Vf. Toaca, Cabana Dochia și coborâre pe la Curmătura Piciorul Schiop și Cascada Duruitoarea.

Ambele trasee sunt foarte interesante. Pot fi abordate de aproape toate vârstele, dar necesită răbdare, rezistență, voință și respect pentru munte. Sunt destul de lungi: 15 km, respectiv 16,5 km, dus=întors.

Traseul pe care l-am ales pe 26 octombrie a fost cu plecare din Bicazul Ardelean, motorizat. Pentru că este cea mai recentă urcare, au să vă povestesc escalada în imagini. Traseul este cel mai scurt și cel mai ușor de abordat, dar este la fel de interesant fiindcă oferă priveliști de vis.

De pe la mijlocul localității Bicazul Ardelean spre Lacul Roșu am virat dreapta spre Telec(niciun indicator nu te informează!), unde tot cam pe la mijlocul satului am făcut dreapta spre Poienile lui Stanile. După vreo 3-4 km de rulat pe asfalt, în Telec, am ieșit pe dreapta pe un drum forestier(avertizat de un indicator ,,Ceahlău” de pe colțul gardului), practicabil pentru toate tipurile de mașină, până la barieră. Acolo există un punct de informare turistică cu băieți foarte bine intenționați, care-ți  dau cam toate detaliile de drum și recomandări, inclusiv în funcție de mașina cu care te văd că vrei să urci. Tot acolo am achitat 6 lei de persoană.

Eii…de acolo a început aventura cu mașina pentru că a trebuit să holbez ochii aproape 7 km, la toate pietrele care-mi puteau provoca avarii la scut, întrucât mașina cu care am urcat are garda foarte joasă; un VW 5,5 cu anvelope de 55, până la Schitul din Stănile.

De la Schit fiecare își asumă alt risc de urcare. Dacă unii preferă mersul pe jos, alții o fac cu mașina până unde le permite drumul forestier. Cei cu 4×4 sigur își freacă mâinile pentru că au garda mare față de sol și sunt avantajați. Am ales varianta cu mașina și m-am tot dus până când în fața mea mai erau doar două ,,tractoare”, dar am fost nevoit să negociez mult tot drumul cu colții pietrelor 😉

Ajuns la ,,parcare”, am garat mașina și mi-am pregătit urcușul(rucsac, ghete, schimburi, merinde, apă, aparatele foto, aplicația munții noștri  etc). Atenție ! E bine ca la roțile mașinii să vă fixați o piatră. Noi am uitat.

Aventura de escaladare a început de la Stănilele Mici sau Curmătura Stănilelor, prin pădure, un urcuș puțin mai dur, Abruptul Stănilelor, până la Șaua ,,La Pălărie” la altitudinea de 1745 m, unde musai am făcut popas pentru a admira priveliștea de vis care se deschidea în fața ochilor noștri: în stânga Ocolașul Mare, cel mai înalt vârf din Ceahlău, în fața în plan apropiat Schitul, în dreapta Obcina Tablei, Vf. Piciorul Calului etc etc.

De la ,,La Pălărie” până la Curmătura Piciorul Șchiop e o încântare să parcurgi această porțiune de traseu cu o diferență de nivel de 40 m. Seamănă mult cu o plimbare pe faleză, la braț cu iubita. Priveliștea oferită este minunată.

Ajuns la curmătură te lovește drept în față ,,briza” Ceahlăului și-ți apare în stânga coborârea spre Cascada Duruitoarea, în dreapta Rezervația Ocolașul Mare, protejat de lege, și-n față: VF. Toaca(1904m), VF. Lespezi(1805m), Piatra Ciobanului, Scăldătoarea Vulturilor, Piatra Lăcrămată(Sfinxul Ceahlăului), Schitul, Stația Meteo. Acum te las pe tine să găsești Cabana Dochia și legenda ei. Nu-ți voi da mură-n gură ;). Descoperă muntele.

De ce-mi place în Ceahlău? Pentru că fiecare piatră mai deosebită are câte o legendă. Deci nu treceți pe lângă panourile generoase fără să le citiți. Merită! De asemenea, flora și fauna pe care v-o oferă muntele este minunată. Protejați-o! Amintesc câteva specii de flori: Leontopodium alpinum(floarea de colț – protejată de lege), Gentiana, Gentianella, Campanula, Sempervivum, JovibarbaEpipactis, Cephalanthera, Dactylorhize etc

 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: