Între realitate şi ipocrizie

Duminică, 3 ianuarie 2016

„Merită oprobriul public”: speculantul Uber

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 6:37 PM

Sursă: „Merită oprobriul public”: speculantul Uber

Obiceiurile proaste mor greu. La fel și mentalitatea socialistă. Cel mai nou exemplu îl reprezintă scandalul declanșat după ce în noaptea de Revelion tarifele taxiurilor Uber au crescut de 7-10 ori, lucru care i-a luat prin surprindere și i-a revoltat pe mulți călători.

Ce ne învață economia? Că prețurile tind către echilibrul dintre cantitatea cerută și cea oferită. Există piețe și piețe, pe unele volatilitatea este mai mare, pe altele este mai mică. De exemplu, în piața țărănească prețul la castraveți sau cartofi nu fluctuează de la o zi la alta și, în același sezon, nici măcar de la o săptămâna la alta. În piața cărților, prețurile se schimbă și mai lent. Pe de altă parte, pe piața carburanților prețurile se schimbă frecvent, în funcție de cotația petrolului. Tarifele la telefonia mobilă rămân aparent fixe, dar se schimbă și ele deoarece sunt calculate în funcție de cursul de schimb, care se schimbă zilnic. Vedem așadar că prețurile sunt în permanentă mișcare, dar că unele fluctuează mai rapid sau mai mult în vreme ce altele mai lent.

Ce determină această volatilitate? Specificul pieței, adică particularitățile cererii și ale ofertei. Când vine vorba de cărți, prețul lor nu prea se schimbă, fiindcă preferințele oamenilor pentru Heidegger rămân cam aceleași – în timp ce condițiile de producție se pot schimba, dar destul de lent; la fel stă treaba și pentru cărțile de colorat. Când vine vorba de căpșune, acolo prețurile se modifică destul de mult primăvara, de la o săptămână la alta sau chiar de la o zi la alta. De ce? Se modifică preferințele consumatorilor? Probabil că da, deși nu cine știe ce. Ceea ce se schimbă cu adevărat este producția, care crește puternic într-un interval de doar câteva săptămâni, după care aproape dispare. Rezultatul: căpșunele se ieftinesc accelerat.

Am luat doar câteva exemple elementare pentru a schița motivele fluctuației prețurilor. Nu e nevoie să intrăm în detalii, trebuie doar să reținem principiul general: prețurile se mișcă, nu stau pe loc. Acesta este rolul prețurilor, să reflecte raritatea produsului în raport cu nevoile cumpărătorilor. Ori de câte ori aceste elemente se modifică, atunci se schimbă și prețul.

Ce se întâmplă dacă prețurile sunt înghețate arbitrar, să zicem prin decretul guvernului? Atunci ele nu mai echilibrează piața și încep să apară discrepanțe intre cantitatea cerută și cea oferită. Adică vom vedea fie lume stând la coadă ca să cumpere (când prețul este artificial de mic), fie stocuri de marfă care zac nevândute (când prețul este prea mare). Cu cât comercianților li se interzice mai mult timp să ajusteze prețurile – presupunând că factorii perturbatori ai cererii/ofertei continuă să se manifeste – atunci cu atât mai mult va crește dezechilibrul pe piață.

O situație de dezechilibru cronic aveam înainte de 1989, când lumea stătea la cozi imense ca să cumpere alimente. Comuniștii și mașinăria de propagandă îi vânau pe speculanți cu toate mijloacele. Dovada:

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: