Între realitate şi ipocrizie

Sâmbătă, 7 martie 2015

România, dominată de corupţie

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 5:59 PM
Radu SAIZU ,6 martie 2015, 00:01

Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior de Magistratură (CSM) a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe organizate de specialitatea Filosofie din cadrul Universităţii din Craiova, despre sistemul judiciar în România. În cadrul discursului său, judecătorul a mai abordat şi subiectul mitei în ţara noastră, dar şi faptul că cetăţenii nu au acces la legi şi nu le cunosc.
Cristi Danileţ a mai spus că între cetăţeanul obişnuit şi lege există o îndepărtare, iar libertatea de exprimare, în opinia membrului CSM, este înţeleasă greşit de unii jurnalişti.

Justiţia s-a insularizat faţă de politică

Cristi Danileţ a spus, ieri, faptul că, începând cu 2004, justiţia nu mai are apartenenţă politică şi este un organism care se autoguvernează. Tocmai din această cauză, judecătorul consideră că mâna legii este periculoasă.

În societatea românească şi în dosarele pe care le soluţionăm noi, ca şi judecători, îmi subliniază un pericol care există, o îndepărtare de reguli le cetăţeanului obişnuit. Din 2004 justiţia s-a insularizat faţă de politică şi este un organism de autoguvernare. Dincolo de tot ce auziţi la televizor despre influenţele, posibilele influenţe şi presiuni, să ştiţi că justiţia se autoguvernează. Din această cauză a devenit periculoasă. Pentru că necontrolând justiţia, se ajunge ca aceasta să atingă domenii care până azi erau nepenetrabile. Şi anume arestarea şi condamnarea unor oameni politici de seamă, arestarea şi condamnarea unor şefi de administraţie publică locală sau centrală şi, desigur, oameni de afaceri şi judecători sau procurori.
Cristi Danileţ

Sistemului judiciar îi lipseşte substanţa

Cristi Danileţ a afirmat, ieri, că sistemului judiciar din România îi lipseşte substanţa. Danileţ consideră că un judecător nu trebuie să fie doar un specialist în drept şi că între a deveni judecător şi a fi judecător există o diferenţă. Membrul CSM a mai afirmat că între sistemul judiciar şi societate există, în momentul de faţă, o sincopă.

După ani de practică mi-am dat seama că în sistemul judiciar lipseşte o substanţă. Să nu credeţi că judecătorii sunt doar nişte specialişti în drept, adică nişte jurişti de elită. Eu refuz să cred că a fi judecător astăzi înseamnă să ştii foarte bine legile, să ştii foarte bine codurile, manualele şi gata ai terminat. Cred că una este să devii judecător şi alta este să fii judecător. A fi judecător înseamnă o capacitate enormă de analiză a cazurilor cu care te confrunţi. Asta înseamnă că trebuie să ai şi alte abilităţi decât cele juridice. Care sunt acelea? Vă spun că îmi este greu să le definesc. Dar dacă mă pun în pielea justiţiabilului care vine în contact cu sistemul judiciar, îmi închipui prin ce trece acel om, ce trăieşte el şi ce sentimente are. Poate îi e frică, poate are respect, poate are încredere, poate are doar speranţă. Asta înseamnă că există o sincopă între sistemul judiciar şi societate. Să nu credeţi că dreptul înseamnă doar ceea ce vedem la televizor: arestări, condamnări, adică drepturi penale. Doar 12% reprezintă penalul, restul sunt de altă natură. Ceea ce atrage mass-media şi opinia publică sunt cazurile de mare interes public şi anume cazurile penale.
Cristi Danileţ

În România domină cultura corupţiei

“A crescut valoarea mitei” în ţara noastră, după cum spune Cristi Danileţ, asta din cauză că riscul de a fi prins a crescut şi el, de asemenea. Danileţ spune că în cei 10 ani de reformă şi de luptă împotriva corupţiei, în afară de a avea mai mulţi infractori după gratii, numărul celor care iau mită nu a scăzut deloc. În România cetăţenii sunt învăţaţi cu încălcarea legii.

Este o cultură a corupţiei care domină la noi. Am fi ipocriţi dacă am spune că România este ţara în care legile sunt făcute ca să fie respectate. Realitatea este alta. Atât de mult ne-am obişnut cu încălcările legilor şi atât de mult ne-am obişnuit cu corupţia, încât acest gen de conduită a devenit parte din viaţa noastră zilnică. Ceva trebuie să facem pentru a încerca să scăpăm de aceste vicii. Am crezut iniţial că modificarea unor legi, deci acţionând doar asupra dreptului, ajungi să impui o conduită în societate. Fals. 10 ani de reformă şi de luptă împotriva corupţiei, nu a dus la o scădere a numărului de corupţi din România. Ştiţi ce rezultat a produs în afară că avem mai mulţi în penitenciare? A dus la creşterea valorii mitei. De ce? Pentru că riscul de a fi prins este mai mare, iar mita pretinsă este mai mare. Prin urmare, deşi am înăsprit sancţiunile pentru corupţie, deşi avem un organism anticorupţie pe care l-am instituit legal, cu toate acestea, numărul de infracţiuni şi de infractori pentru luare de mită nu a scăzut în România, repet, ci a crescut valoarea mitei.
A declarat Danileţ

Legea se respectă de frica amenzilor

Danileţ a mai afirmat că la noi legea este respectată doar pentru a nu primi amenzi. Acesta a dat şi un exemplu uzual, făcând referire la şoferii care respectă viteza legală doar pentru a nu fi sancţionaţi.

Oamenii, în general, şi în România, în special, învaţă să respecte regulile, doar de frica represiunii, doar de frica pedepsei. Un exemplu clar este atunci când mergem cu maşina, pentru cei care şofaţi. Să fim extrem de realişti că respectaţi viteza maximă doar dacă ştiţi că există un radar sau un poliţist în vârful dealului. Nu respectaţi viteza pentru că există o lege care interzice să reducem viteza, ca să nu comitem accidente, ca să asigurăm siguranţa în trafic. Nici vorbă. Respectăm această regulă de trafic doar pentru a nu primi amendă.
A punctat Cristi Danileţ

Rolul judecătorului

În opinia membrului CSM, judecătorilor din România le lipseşte conştiinţa cum că ei pot îndrepta societatea.
Danileţ a mai prezentat în discursul său şi cele trei roluri ale unui judecător prevăzute de standardele internaţionale privind justiţia.

Cred că judecătorilor le lipseşte conştiinţa faptului că ei pot îndrepta cumva societatea. Dacă tu crezi, ca judecător, că  treaba ta este doar să aplici legea, eşti un simplu funcţionar. Rolul tău ca judecător este mult mai mare. Care este acesta? În standardele internaţionale privind justiţa, se arată că judecătorul are trei roluri. Unul este să soluţioneze cauze, adică litigii, conflicte între oameni. Al doilea rol al judecătorilor este să garanteze drepturile şi libertăţile omului, pentru că până la urmă, indiferent ce se întâmplă cu tine în societate, ai o singură entitate care îţi poate garanta dreptul şi anume judecătorul. Al treilea rol al judecătorului în societate este susţinerea şi promovarea statului de drept. Judecătorii ei înşişi sunt obligaţi să iasă de la tribună şi să vorbească cu oamenii. Cred că rolul educativ al judecătorului trebuie să se manifeste în sala de judecată. Sălile de judecată sunt publice. Orice persoană poate să asiste la un proces.
A afirmat membrul CSM

În România, oamenii nu au acces la lege

Din punctul de vedere al judecătorului, un lucru important pentru societate este ca oamenii să aibă acces la lege. Potrivit acestuia, în fiecare an apar circa 300 de legi noi pe care fiecare cetăţean ar trebui să le cunoască. Acest lucru nu poate fi posibil, din cauză că cetăţenii nu au acces la lege.

Este esenţial ca oamenii să aibă acces la două surse de informare. Unu, este legea ca să ştiu ce am voie să fac şi ce nu am voie să fac şi doi sunt hotărârile judecătoreşti, să ştiu ce mi se întâmplă dacă încalc o lege. În România noi asistăm la un paradox. Legile nu sunt accesibile oamenilor sau, dacă sunt accesibile, ele nu sunt traduse şi nu sunt explicate pe înţelesul cetăţenilor. Mai mult, vă spun că în fiecare an apar 300 de legi noi pe care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi. Pentru că dacă ajungeţi în faţa mea nu vă puteţi apăra cu propoziţia “eu nu am cunoscut această lege”. Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii. Trebuie să avem acces la lege şi eu vă spun că nu avem acces la lege şi trebuie să avem acces la jurisprudenţă, adică la practica judecătorilor.
A spus judecătorul

Je suis Charlie, blasfemie

Cristi Danileţ a vorbit şi despre atentatul de la Paris în care au fost implicaţi caricaturiştii de la Charlie Hebdo.
Judecătorul a spus că aceştia au creat un abuz. Acesta consideră libertatea de exprimare exercitarea unui drept, dar cu anumite limite şi că nu trebuie încălcată demnitatea omului.

Aţi văzut ce s-a întâmplat în cazul din Franţa cu caricaturile şi cu uciderea celor de la Je suis Charlie. Am avut de-a face cu două abuzuri de drepturi. Pe de-o parte acei autointitulaţi jurnalişti, nu ştiu dacă asta înseamnă caricaturişti neapărat, care îşi imaginează că pot scrie orice despre oricine, a batjocori în ultimul hal, inclusiv religiile, adică să comită blasfemie şi ei sunt liberi să o facă în virtutea liberei exprimări. Pe de altă parte, am avut acei extremişti de o anumită religie, care şi-au făcut dreptate singuri. Şi unii şi alţii au abuzat. Discuţia reală trebuie să fie extrem de autentică. Şi unii şi alţii au abuzat. Pe de o parte cei care au comis crima pentru că nimănui nu îi este permis să îşi facă dreptate singur. Pe de altă parte cei care au pornit acest incident, interpretând într-un mod propriu, subiectiv libertatea de exprimare, considerând că suntem liberi să ne exprimăm cum vrei. Nu îţi convine, nu ai decât să nu cumperi ziarul, să nu te uiţi la televizor. Este ceva greşit. Libertatea de exprimare înseamnă exercitarea unui drept cu privire la care eu am anumite limite şi anume, una dintre limite este încălcarea demnităţii omului. Alte limită, de exemplu, este să nu se aducă atingere siguranţei statului prin libertatea de exprimare. O altă limită, să nu se afecteze independenţa justiţiei. Nu poţi spune orice, despre oricine în orice moment pentru că asta înseamnă libertate de exprimare şi altfel înseamnă cenzură. Nu. Pentru că orice libertate are o limită.
Cristi Danileţ

Calomnia şi insulta nu sunt sancţionate

Potrivit lui Cristi Danileţ, Curtea Europeană a considerat că jurnaliştii nu pot cere protecţie pentru blasfemie. Judecătorul a mai spus că în România există din ce în ce mai mulţi jurnalişti care plătesc despăgubiri sau care sunt condamnaţi din cauză că au făcut abuz de libertatea de exprimare. Totuşi, în ţara noastră, calomnia şi insulta nu mai sunt sancţionate penal.

De exemplu, în România, un jurnalist nu poate să spună despre cineva că este un prost. Nu poţi să spui despre cineva că este un prost pentru că îi atribui o însuşire de caracter şi îi afectezi demnitatea. Dacă spui despre cineva că este un prost, ai comis o insultă şi victima acelei insulte poate să te acţioneze civil, adică să ceară nişte despăgubiri băneşti pentru această atitudine a ta. Dar poţi să spui “cutare” este corupt întrucât în data de a sustras nişte bani din bugetul public. Dar dacă este faptă reală ai dreptul să o spui ca ziarist, de altfel asta este şi misiunea ta. Dar dacă este faptă imaginată de tine, ce este? Este o calomnie. Insulta şi calomnia nu mai sunt astăzi sancţionate penal în România, au fost scoase din codul penal, însă despăgubirile care se plătesc în România de jurnalişti şi trustul de presă vreau să spun că sunt din ce în ce mai mari. Eu mă mir că nu se face destulă publicitate. Sunt din ce în ce mai mulţi jurnalişti care plătesc zeci şi zeci de milioane de lei vechi, din banii proprii dacă nu este acoperit de trustul de presă pentru încălcări, pentru abuzuri de exprimare. Şi uitaţi-vă unde se ajunge. Ieri (n.r. miercuri), un jurnalist a fost sancţionat definitiv în România pentru o faptă care el o invoca libertate de exprimare s-a dovedit un şantaj. Avem un caz definitiv soluţionat la Iaşi, acesta este unul de ieri (n.r. miercuri) şi mai este unul cu un alt trust de presă.
A mai spus Danileţ

– See more at: http://www.editie.ro/articole/actualitate//romania-dominata-de-coruptie.html#sthash.zbGNxA6W.dpuf

Reclame

Un comentariu »


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: