Între realitate şi ipocrizie

Duminică, 1 februarie 2015

Ce este societatea civilă ?

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 12:37 AM

Edmund Burke le numea “plutoane mici”, asociații voluntare și independente de cetățeni care își realizează interesele și ambițiile fără nici o interferență din partea statului. Le vedea ca un ecosistem de interese private care se reglează singur, în afara sferei de influență a statului. Cu cât sfera de interese este mai largă, și cu cât amestecul și influența statului sunt mai reduse, cu atât o societate civilă este pe ansamblu mai liberă și democratică.
Manolescu definea societatea civilă ca ”forma de organizare care asigură o solidaritate și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului”.

În alte opinii… sunt asociațiile care nu aparțin unui grup industrial, comercial sau guvernamental și care au ca scop sau vizează interese publice, atât în privința unor drepturi de orice natura cât și față de calitatea vieții, formulând aprecieri menite să corecteze diversele aspecte.

Într-o opinie majoritară societatea civilă este constituită din organizații care apăra interesele cetățenilor (cu accent pe noțiunea de “cetățean”) în sensul cel mai larg, împotriva grupurilor de interes special, bazate pe profitul economic sau pe apartenența la o familie/clasa/etnie/rasă/sex/religie privilegiată, care sunt percepute ca având puterea în societate.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: