Între realitate şi ipocrizie

Miercuri, 22 octombrie 2014

Klaus Johannis – Adevăratul rol al unui lider

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 10:26 PM

kj 10Astăzi, în București, printre întâlniri, interviuri și foarte multe discuții cu colegi și membri ai staff-ului meu, mi-am adus aminte de un moment din copilărie. Din anii aceia, pe care nu-i voi retrăi niciodată, mi-a trecut prin fața ochilor, pentru o secundă, imaginea inconfundabilă cu acoperișurile de țiglă roșie, în etaje, pătrunse ritmic de lucarnele misterioase. Eram cu siguranță în Turnul Sfatului din Piața Mare, pesemne când anii începuseră să capete înțeles pentru mine. Turnul era acolo dintotdeauna, rămas parcă să ducă mai departe amintirile tuturor: un simbol care cutreieră veacurile, depărtările și, iată acum, memoria. De acolo priveam lumea și pe cei din jurul meu. Lumea mea de vrajă, care nu avea în ea nimic alterat, nicio pată. Așa era, pe atunci, lumea copilului Klaus.

Am rămas mereu legat de turnul cu șapte etaje, pe care îl cercetam atunci cu o neastâmpărată curiozitate juvenilă, încercând să-mi explic ce putere și ce mâini au clădit o asemenea minunăție. Poate de aceea mi-am dorit foarte mult, când am ajuns primar, să ofer turiștilor șansa de a vizita monumentul. Așa că l-am reabilitat și, încetul cu încetul, interiorul său a devenit o atracție în sine. Dar nu despre complicatele probleme logistice sau de legislație pe care le-a ridicat reabilitarea vreau să vă vorbesc, ci despre sensul acestui termen – reabilitare – și al înțelesului pe care îl dau eu pentru anii care vin. Cum arată ”reabilitarea” unei comunități și care e rolul liderului?

De cele mai multe ori, nu oamenii sunt problema, am spus-o și în cartea mea, reiau aici, ceea ce lipsește câteodată este un lider care să coaguleze această dorinţă de a face comunitatea să funcţioneze mai bine. În ceea ce mă priveşte, cred că am reuşit în tot ce am făcut în cariera mea publică să-i aduc pe oameni mai aproape unii de alţii şi să fac să apară dorinţa comună de a schimba lucrurile în bine. Observ de la o vreme cum reacţionează oamenii, ce-i face să bată în retragere şi ce-i motivează, de ce aleg să se solidarizeze cu un anumit tip de model şi să rămână opaci la altul. Cred că ceea ce îi coalizează pe oameni în jurul unui lider este nevoia de o prezenţă activă, care să profileze şi să promoveze ceea ce ei preţuiesc.

Există multe lucruri care îi pot aduna pe oameni în jurul unui lider: charisma, performanţa, viziunea, modul de interacţiune. Forţa unui om politic vine, cred eu, din convingerile sale, din felul în care ştie să transmită aceste convingeri şi să-şi pună proiectele în practică. Foarte puţini lideri ar putea fi performanţi fără un feedback pozitiv din partea susţinătorilor. Faptul că sibienii mi-au dat în repetate rânduri votul şi creditul lor, de patru ori până acum, cu procente foarte mari, m-a făcut să-mi asum acest rol, alături de ei. Nu am simţit niciodată presiunea rolului de model, ci mi l-am asumat pentru simplul fapt că am crezut că aşa este normal.

Așa cum primarul ales al unei comunităţi trebuie să fie un model pentru comunitatea respectivă, tot așa, preşedintele ţării trebuie să fie un model pentru oamenii din întreaga ţară. Fără să vorbească foarte mult, președintele trebuie să comunice prin fapte și prin acțiunea sa publică.

Închei aici, însă cu siguranță în anii care vin ne vom cunoaște mult mai bine. Cum niciodată două vieți nu seamănă una cu alta, tot așa, vremurile acestea nu vor semăna cu România lucrului bine făcut. Pentru că acolo unde vom ajunge noi, hoția și minciuna nu sunt reguli de conduită a politicienilor, ci păcate urmărite și pedepsite cu hotărâre.

Pe curând,

Klaus

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: