Între realitate şi ipocrizie

Vineri, 14 februarie 2014

Tăntălăii și gogomanii lui Ponta

Filed under: bazel09 — valentin ciuraru @ 8:24 AM

de Andrei Luca POPESCU ieri, 19:00

Ei ies cel mai bine în evidenţă când îşi etalează talentul în faţa unui auditoriu tehnocrat, care e obişnuit cu lucrurile concrete şi care în principiu ştie cu ce se haleşte meseria. În faţa lor, aceşti gogomani spilcuiţi la patru ace sunt ca nişte elevi cu tema nefăcută, care încearcă să-şi mascheze întunericul din ţeste prin panseuri de doi lei buchetul şi prin contorsionări ieftine de frază.

Deunăzi, am avut plăcerea să vedem la lucru câţiva campioni într-ale gogomăniei şi fanfaronadei, care le-au aruncat în faţă poliţiştilor, la bilanţul anului 2013, vorbe goale, gafe penibile şi chiar jigniri mascate în glume motivaţionale. Artiştii emeriţi au fost marile stele ale ecranului: Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Victor Ponta

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi-a început discursul cu verva sa jovială de Rică Venturiano de şcoală nouă:„Nu am ştiut cum să încep: Doamnelor şi domnilor, să trăiţi! Noi în instituţiile astea care nu sunt militarizate nu suntem obişnuiţi…”.

Pauză. Doar Zgonea, cu şuviţele sale linse, se hlizeşte singur la microfon, ca un stand-up comedian de toată jena. În sală, poliţiştii sunt piatră. Ei ştiu că militarizată în România mai e doar Jandarmeria, printre forţele de ordine, iar Miliţia a dispărut, măcar formal, pe vremea când Zgonea îşi desăvârşea studiile de lăcătuş-mecanic, la Căile Ferate Române.

Apoi, cu mimica sa de actoraş de sitcom, al treilea om în stat continuă să facă ce ştie mai bine: onoare, patrie, copii, popor, datorie. Cuvintele mari zboară, la ceas aniversar, însăilate în fraze pompoase, care nu spun însă nimic. Sună doar bine şi miros a esenţă de lemn tare. Cam ca politicianul Zgonea.

Cel mai încruntat om din Guvernul Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, nu se lasă nici el mai prejos, numai că – năzuinţă a omului ce vrea să-şi rupă lanţurile condiţiei intelectuale, plusează periculos. Strecoară poliţiştilor care-l ascultă încremeniţi imagini vii, exemple concrete, care să le facă un pic inimioara de gradat să tremure. Să simtă şi ei că acest om care nu s-a remarcat de aproape 2 ani, de când e vicepremier, prin nimic, în afara căutăturii sale crâncene, pe care o arborează în special pe la comandamentele de iarnă sau la inundaţii, le este alături. Vorba aia, un general ca Gabi îşi cunoaşte trupele de la Interne, nu ca pafariştii gogomani gen Zgonea.

„Chiar mă gândeam la zilele acelea, cu zăpezi, cu viscol… Ca o sinteză, aşa, am în faţa ochilor modul cum dumneavoastră v-aţi făcut datoria. (…) Dacă ne facem datoria, românii dorm liniştiţi acasă, se gândesc că sunt în siguranţă, nu le sare nimeni în curte sau le intră în apartamente, nu le fură nimeni bicicleta”, înşiră Gabi Oprea felicitări care de care mai plastice la adresa poliţiştilor.

Lovitura de graţie vine când te aştepţi mai puţin, glasul generalului chiar se gâtuieşte-un pic, doar ştie că e de efect:„Scrie acolo, pe maşinile dumneavoastră, siguranţă şi respect. Acest lucru îl aşteaptă românii de la dumneavoastră!”.

„Nu scrie, domne!”, murmură câţiva poliţişti prin sală, cu privirea în podea. Cum e să coordonezi Internele din ditamai fotoliul de vicepremier, cu privirea ta de vultur imperial, şi să nu ştii ce scrie pe orice Logan deşelat de Poliţie? „Siguranţă şi încredere”. Respect o să scrie când o să-l câştige Gabi Oprea de la ultimul tablagiu de ţară din România.

Nu-i vorbă, Oprea a fost alături de poliţişti şi nu uită să le amintească: „M-a ajutat şi domnul prim-ministru, am avut discuţii şi cu domnul Radu Stroe… Am obţinut acele drepturi de echipament, pentru că e important pentru moralul dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, v-am obţinut, după ce m-am luptat fără preget, doar mă ştiţi, v-am obţinut ce vi se cuvine de ani de zile: să aveţi asigurat de angajatorul-stat banii de uniforme şi echipamente de intervenţie, să nu veniţi cu bocancii cumpăraţi de-acasă sau cu vestoanele croite pe banii nevestelor.

E cineva şi Gabi Oprea ăsta, n-ai cum să treci cu vederea.

Dovadă stau şi panseurile sale rupte parcă din „Filantropica” lui Nae Caranfil: „Trăim vremuri grele, o perioadă de criză economică mondială, fenomenul infracţionalităţii este mai complex, se diversifică. Viaţa dumneavoastră de zi cu zi, îndeplinirea misiunii, reprezintă o provocare”. Cum ar veni, situaţia e-albastră şi prezintă umflături, să trăiţi, m-aţi înţeles?

Vicepremierul Liviu Dragnea nu-i ca restul. Cu mustăcioara sa de sub care nu ştii niciodată sigur dacă te ia la mişto sau vorbeşte serios, el nu se lansează unde nu îi fierbe oala, ci rămâne pe tărâmuri cât de cât familiare – mai un fond european, mai o transparenţă administrativă. Trăsătură atât de rară la fanfaronii care conduc România, Dragnea a prins-o probabil din lunga-i experienţă: nu-ţi frânge gâtul singur, ca ultimul pitpalac.

Metehnele de la referendum 2012 nu i-au trecut însă, tot nu-i ies procentele: „Faptul că 95% dintre români consideră că trăiesc în siguranţă… Este un merit deosebit al dumneavoastră şi vă felicit”, îi dezmiardă el pe poliţişti. Câţiva din sală, mai modeşti, mormăie jenaţi: „55%, nu 95%”. Scria în bilanţul prezentat de şeful Poliţiei că 55% din români cred că se simt în siguranţă, conform unui sondaj. Ştie însă Dragnea mai bine că restul până la 95% nu ştiu ei prea bine ce să creadă, până nu le zice dumnealui.

O-ncearcă totuşi şi Dragnea, bat-o vina de oratorie, de parcă i-a molipsit pe toţi Crin Antonescu: „Putem face o analogie cu starea de sănătate. Când suntem foarte sănătoşi, nu mai dăm foarte multă importanţă stării de sănătate. Aşa şi cu poliţia, când avem un sentiment de siguranţă  puternic, unii dintre noi parcă uită activitatea poliţiei, uită cât de importantă e. (…) Atunci când ne simţim bine, că nu suntem ameninţaţi, parcă uităm că poliţistul are nevoie de logistică, de salarii bune, de haine, de protecţia legii”.

De sub mustăcioara sa, îşi bate joc de ei, oare? N-ai cum să ştii şi pace. Cum ar veni, merge bine treaba, suntem în siguranţă, deci ne permitem să mai uităm de voi, băi miliţienilor, cu parcul vostru auto 90% expirat şi cu uniformele alea rupte în dos pe care vi le-a înlocuit colegul vicepremier Gabi Oprea.

Nu, bătaia de joc o desăvârşeşte, ca de obicei, şeful. Că de-aia e el şef, şef de Guvern. Premierul Victor Ponta a avut cel mai plin de conţinut discurs în faţa Poliţiei Române, la moment de bilanţ, şi totuşi tot cu oiştea în gard a sfârşit.

“Când vă apucaţi de numărat banii de la evazionişti? Hai, scoateţi banii de la evazionişti, să-i dăm la Poliţie”, le-a azvârlit premierul câtorva şefi din Poliţie, pe drumul spre ieşire, scuzându-se că nu le poate strânge mâinile tuturor. De la tribună, Ponta le spusese poliţiştilor că degeaba prind infractori cu miile, dacă nu se preocupă apoi să le ia şi banii şi acareturile obţinute din furăciune. Poate aşa se strâng bani mai doldora la buget şi are Guvernul cu ce să înlocuiască şi rablele Poliţiei. Replica lui Ponta, de bun simţ de altfel, a venit cu bătaie la Tobă, şeful Poliţiei, care arătase în bilanţ că Poliţia are doar 50% din necesarul de maşini şi că şi alea sunt expirate, numai bune de casat, în proporţie de 90%.

Situaţia-i însă complexă, după cum a zis şi vicepremierul Oprea. Păcat că, în goana sa de tip “mersi, hai pa”, niciun poliţist nu a apucat să-l tragă de mânecă pe premierul Ponta şi să-i explice că nu s-a ajuns încă la situaţia americană în care Poliţia să se autofinanţeze din propriile razii şi anchete şi că iată, de bine de rău, chiar şi aşa în 2013 s-au recuperat de la evazioniştii prinşi de poliţişti şi procurori peste 500 de milioane de euro. Dar poate că din ăştia le-o fi luat Gabi Oprea uniformele, cu sprijinul nepreţuit al premierului

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: